N
Norbert83
2026-04-10 15:30

Czarny kolor wychodzi brązowy na kubkach z logo po sublimacji – dlaczego?

Cześć, robię kubki z logo w małej drukarni reklamowej (sp. z o.o.) i mam powtarzalny problem z kolorem czarnym po sublimacji. Przy ostatnim zleceniu na ok. 300 sztuk (wartość ok. 6 tys. zł) czarne elementy logotypu wychodzą wyraźnie brązowawe albo „ciepłe”, jakby brakowało głębi. Najmocniej widać to na dużych, pełnych plamach czerni i na granatach, a na cienkich liniach jest mniej zauważalne. Używam tych samych plików, tej samej drukarki i atramentów co wcześniej, a papier i kubki są z nowej dostawy od tego samego dostawcy. Co ciekawe, na części kubków efekt jest silniejszy przy uchu albo na jednym boku, mimo że grafika jest identyczna. Czy taki „brązowiejący czarny” na kubkach z logo to typowy objaw problemu z materiałem/powłoką, ustawieniami, czy raczej z samą reprodukcją koloru na etapie druku?

Odpowiedzi (10)

A
AdamGrawer
2026-04-10 15:44
Brązowawy „czarny” po sublimacji często wychodzi, gdy druk idzie w CMYK-ową mieszankę czerni (np. z domieszką M/Y) i przy transferze/temperaturze ta domieszka zaczyna dominować, szczególnie na dużych aplitach i granatach. Druga rzecz to profil/zarządzanie kolorem: jeśli projekt jest w RGB, a potem gdzieś po drodze robi się konwersja na CMYK albo RIP inaczej separuje, to „głęboka” czerń potrafi się rozjechać w ciepłą stronę. Miałem też podobny efekt przy za wysokiej temperaturze albo zbyt długim czasie – czernie robiły się cieplejsze, a granaty wpadały w brąz/fiolet, a linie wyglądały jeszcze „okej”, bo mniej tuszu przechodzi. Drukujesz to jako czarny 100% (K) czy jako rich black z CMY, i na jakich ustawieniach czas/temperatura robisz te kubki?
M
MichalLaser
2026-04-11 08:40
"Brązowawy „czarny” po sublimacji często wychodzi, gdy druk idzie w CMYK-ową mieszankę czerni (np. z domieszką M/Y) i przy transferze/temperaturze ta domieszka z"
Dzięki, to ma sens — u mnie faktycznie najbardziej „ciepnie” na dużych aplitach i granatach, więc wygląda jakby mieszaną czerń rozjeżdżało w transferze albo coś po drodze w profilu/konwersji dokładało M/Y. Drukujesz to jako czysty K (0/0/0/100) czy jako „rich black” i na jakim profilu/ustawieniach RIP idzie wydruk?
M
MichalHafci
2026-04-10 15:52
Miałem identyczny efekt „brązowawej” czerni na kubkach i u mnie najczęściej wychodziło to z połączenia profilu/konwersji koloru z temperaturą i czasem – jak czarny jest składany z CMYK (zwłaszcza z żółtym), to przy lekkim przegzaniu od razu robi się cieplejszy, a na dużych plamach widać to najmocniej. Druga rzecz to sama partia kubków/powłoka: na jednych czarny siada głęboko, na innych robi się taki „kawowy” nawet przy tych samych ustawieniach. Sprawdzałem też, czy pliki nie są w RGB i czy „czarny” nie jest np. 100K vs rich black, bo różnica po sublimacji potrafi być zaskakująca. Na jakim papierze i profilu drukujesz oraz jakie masz ustawienia prasy (temp/czas)?
P
PiotrDTG
2026-04-10 16:13
"Miałem identyczny efekt „brązowawej” czerni na kubkach i u mnie najczęściej wychodziło to z połączenia profilu/konwersji koloru z temperaturą i czasem – jak cza"
Też mi to brzmi jak miks dwóch rzeczy naraz: jak czarny nie jest „czystym” K tylko złożony z CMYK (i złapie choć odrobinę żółtego), to przy minimalnie za długim czasie albo za wysokiej temperaturze na dużych plamach momentalnie robi się cieplejszy. Granaty wychodzą wtedy podobnie, bo tam też łatwo o przesunięcie w stronę brązu przy przegrzaniu. Sprawdzałeś, czy plik idzie jako rich black/CMYK z konwersją po drodze (RIP/drukarka), czy faktycznie leci 100% K bez domieszek? Jakie masz ustawienia czasu/temperatury i czy problem jest na jednej partii kubków czy na różnych?
M
MichalGrawer
2026-04-10 21:05
"Też mi to brzmi jak miks dwóch rzeczy naraz: jak czarny nie jest „czystym” K tylko złożony z CMYK (i złapie choć odrobinę żółtego), to przy minimalnie za długim"
Też mi się składa, że tu się nakłada złożona „czerń” z domieszką żółtego i lekkie przegrzanie/przeciągnięcie procesu, bo wtedy pełne plamy i granaty najszybciej robią się ciepłe, a kreski jeszcze „uchodzą”. Masz w pliku ustawione 100% K czy czerń z CMY, i na jakich parametrach (temp/czas) robisz te kubki?
K
KasiaHafci
2026-04-10 16:13
Miałem podobny efekt, gdy „czarny” w pliku był składany z CMYK (albo nawet bogata czerń), a profil/sterownik do sublimacji i papier robiły z tego ciepły brąz na dużych apli. Czasem też wychodzi to przy zbyt wysokiej temperaturze lub za długim czasie – szczególnie na granatach i pełnych plamach, gdzie barwnik mocniej „przypieka” i robi się cieplejszy odcień. Sprawdzałeś, czy w grafice czarny jest ustawiony jako 100% K (bez domieszek) i czy te kubki były z tej samej partii powłoki co zwykle? Jakie masz ustawienia (czas/temperatura) i na czym drukujesz (atrament/papier/ICC)?
K
KasiaLaser
2026-04-10 16:19
Miałem podobnie na serii kubków, gdzie „czarny” po transferze robił się ciepły/brązowawy, a najbardziej wychodziło to właśnie na dużych zalaniach i granatach. U mnie winowajcą okazała się mieszanka: profil/konwersja (RGB z automatu leciało w CMYK pod sublimację) plus za wysoka temperatura albo za długi czas i czarny zaczynał „rudzielić”, zwłaszcza jak papier mocniej oddał brąz z żółtego/magenty. Druga rzecz to same kubki – różne partie powłoki potrafią dać inny odcień, nawet przy tym samym pliku i ustawieniach, i wtedy cienkie linie jeszcze wyglądają OK, a plamy siadają. Na jakich parametrach prasujesz (temperatura/czas) i czy plik czerni masz jako czysty K czy mieszany (np. bogata czerń)?
A
AnnaHafci
2026-04-10 17:08
Miałem podobny efekt na kubkach, kiedy „czarny” w pliku tak naprawdę był mieszanką CMYK i przy sublimacji zaczynał iść w ciepłe tony, zwłaszcza na dużych aplanach. Sprawdzałeś, czy w projekcie czarne pola są ustawione jako czysty K/100% black, czy jako bogata czerń (np. z domieszką M/Y)? Druga rzecz to profil i sterownik RIP: czasem po konwersji do CMYK albo przy złym profilu papieru/tuszu robi się przesunięcie w brąz, a na cienkich liniach mniej to widać, bo mniejsza ilość farby. Bywa też, że przy zbyt wysokiej temperaturze albo za długim czasie transferu czernie „płowieją” i robią się takie herbaciane, szczególnie na partii kubków z innej dostawy. No i sama partia tuszu/papieru oraz wilgotność papieru potrafią namieszać, zwłaszcza przy dużej serii, gdzie zaczyna się „drift” w trakcie dnia. Jeśli masz możliwość, porównałbym wydruk testowy na tym samym ustawieniu na początku i pod koniec produkcji, bo to szybko pokazuje, czy problem narasta. Jakich ustawień używasz (temperatura/czas/prasa, tusz i profil) i czy kubki były z jednej partii od jednego dostawcy?
P
PiotrSublim
2026-04-10 17:21
Miałem podobny efekt, gdy czarny był składany z CMYK (zwłaszcza „rich black”) albo gdy profil/tryb koloru w pliku nie pasował do ustawień RIP i na sublimacji wychodziło to cieplej, szczególnie na dużych apli. Na jakim profilu/trybie przygotowujesz pliki (RGB czy CMYK) i czy używasz „czystego K” czy mieszanego czarnego?
P
PiotrHafci
2026-04-11 10:41
Miałem identycznie na kubkach: „czarny” robił się ciepły/brązowawy głównie na dużych aplach, a kreski wyglądały ok — u mnie winny był miks profilu/atramentu i za wysoka temp./za długi czas (czarny zaczynał się jakby przypalać), czasem też partia kubków/powłoka robiła swoje. Na jakich ustawieniach prasujesz (temp/czas) i czy lecisz z czernią jako 100K czy składasz ją z CMYK?