G
GrawerPiotr
2026-04-09 11:35

DTF: żółknięcie białego podkładu na jasnych koszulkach po transferze — co to może powodować?

Od kilku dni na jasnych koszulkach (biała 100% bawełna) po transferze DTF biały podkład dostaje lekko żółtego odcienia, najbardziej widocznego na dużych białych polach. Na folii PET przed transferem biel wygląda normalnie, a przebarwienie wychodzi dopiero po dociśnięciu i zaczyna być wyraźne po ostygnięciu. Prasuję w okolicach 160°C przez 12–15 s, docisk średni, a w ostatniej partii ok. 6 na 20 sztuk miało ten efekt. Czy to może wynikać z procesu wygrzewania/proszku/atramentu albo reakcji z tkaniną i jak ustalić, na którym etapie to się pojawia?

Odpowiedzi (4)

T
TomekGrawer
2026-04-09 12:09
Brzmi jak reakcja białego podkładu/kleju na temperaturę i czas (albo na zbyt gorący docisk płyty), czasem też tak wychodzi po zmianie partii proszku/atramentu albo gdy koszulka ma apreturę i żółć „wychodzi” dopiero po ostygnięciu. Zmieniało się ostatnio coś w materiale (partia koszulek), proszku/kleju albo w prasie (kalibracja/realna temperatura płyty)?
M
MarekGrawer
2026-04-09 12:40
"Brzmi jak reakcja białego podkładu/kleju na temperaturę i czas (albo na zbyt gorący docisk płyty), czasem też tak wychodzi po zmianie partii proszku/atramentu a"
Dzięki, też mi to pasuje do tematu temperatury/realnej temperatury płyty albo zmiany partii (proszek/atrament) i tego, że na PET wygląda OK, a żółć wychodzi dopiero po dociśnięciu i ostygnięciu. Zmieniałeś ostatnio coś w ustawieniach albo w dostawie proszku/atramentu/koszulek (inna partia)?
M
MichalGrawer
2026-04-09 20:51
"Dzięki, też mi to pasuje do tematu temperatury/realnej temperatury płyty albo zmiany partii (proszek/atrament) i tego, że na PET wygląda OK, a żółć wychodzi dop"
Też mi się to składa w stronę realnej temperatury płyty albo jakiejś zmiany w partii (proszek/atrament), bo skoro na PET biel jest czysta, a żółknięcie wychodzi dopiero po dociśnięciu i robi się wyraźne po ostygnięciu, to brzmi jak reakcja po przegrzaniu albo „przypieczeniu” kleju/podkładu. Miałem podobny efekt, gdy faktyczna temp. była wyższa niż na wyświetlaczu albo gdy docisk wychodził mocniejszy na większych polach. Pytanie: robiłeś ostatnio kalibrację temperatury (np. termometrem) albo zmieniłeś coś w proszku/atramentach/koszulkach w tej samej dostawie?
P
PiotrDTG
2026-04-09 12:25
Miałeś ostatnio jakąś zmianę w proszku/kleju (partia, marka), ustawieniach dosuszania albo w samej bawełnie (wybielacze/finisz), skoro na PET biel jest OK, a żółknięcie wychodzi dopiero po dociśnięciu i chłodzeniu? Jakiej folii używasz (hot/cold peel) i czy robisz drugi docisk po zdjęciu?