DTF: drobne „dziurki” (pinholes) w białym podkładzie na czarnej bawełnie po transferze — skąd się biorą?
Cześć, LaserAnna z tej strony. W ostatnich zleceniach DTF na czarnej bawełnie 100% po transferze wychodzą mi drobne prześwity w białym podkładzie, jakby „dziurki”, przez które widać tkaninę. Na folii PET po wypieku biały wygląda na równy, a problem ujawnia się dopiero po wprasowaniu, głównie w większych, pełnych aplach. Dzieje się to nieregularnie, mniej więcej w 30–40% wydruków z tej samej rolki, przy stałych nastawach (np. prasa 160°C/15 s). Z czego to może wynikać i na jakim etapie najczęściej powstają takie pinholes w DTF?
Odpowiedzi (7)
J
JakubDTG
2026-04-09 08:19
Miałem podobne „pinholes” i u mnie najczęściej wychodziło to z powietrza uwięzionego w kleju/podkładzie albo z minimalnie nierównego docisku na większych aplach — na folii wygląda OK, a przy wprasowaniu coś się „rozjeżdża” i robią się mikroprześwity. Jeśli dzieje się losowo na tej samej rolce, to brzmi też jak wahania wilgotności bawełny albo drobne różnice w temperaturze/czasie (np. prasa łapie inną temperaturę w środku niż na brzegach) i biały nie zdąża się dobrze „zlać” w jednolitą warstwę. Zdarzało mi się, że problem nasilała delikatnie przegrzana folia/klej (na PET równo, ale po transferze jakby mikropęcherzyki) albo przeciwnie — za krótki czas i klej nie zdążał się ułożyć przy docisku. Jaką masz prasę (płaska/membranowa) i czy pinholes częściej wychodzą w środku płyty czy przy krawędziach?
J
JakubSublim
2026-04-09 08:34
Cześć Anno, jeśli na PET po wypieku biały wygląda równo, a „pinholes” wychodzą dopiero po wprasowaniu i głównie na pełnych aplach, to brzmi jak coś z etapu transferu: docisk/temperatura/czas albo nierówny kontakt (np. lekko „pracująca” dzianina, wilgoć w bawełnie, teflon/papier). To, że dzieje się to nieregularnie w części wydruków z tej samej rolki, kojarzy mi się też z wahaniami proszku (ilość, równomierność, świeżość) albo miejscową różnicą w podkładzie/wykończeniu samej koszulki. Miałaś ostatnio zmianę w prasie (inny docisk/inna przekładka) albo w proszku/ustawieniach wypieku, nawet drobną? Jakie dokładnie parametry transferu (temp/czas i „na ile” docisk) masz na tej czarnej 100% bawełnie?
T
TomekSublim
2026-04-09 08:59
"Cześć Anno, jeśli na PET po wypieku biały wygląda równo, a „pinholes” wychodzą dopiero po wprasowaniu i głównie na pełnych aplach, to brzmi jak coś z etapu tran"
Też mi to pachnie etapem wprasowania: na czarnej bawełnie pełne aple są najbardziej czułe na minimalnie nierówny docisk albo parę/wilgoć w tkaninie, i wtedy biały „rozchodzi się” punktowo mimo że na PET wygląda idealnie. Prasujesz bez teflonu/papieru i robisz krótki pre-press tej samej partii koszulek przed transferem?
K
KasiaHafci
2026-04-09 09:11
Skoro na PET po wypieku biały wygląda równo, a „dziurki” wychodzą dopiero po wprasowaniu i głównie na dużych aplach, to brzmi bardziej jak kwestia docisku/temperatury i tego, jak klej siada w strukturę konkretnej bawełny, niż problem samego wydruku z rolki (tym bardziej że trafia się nieregularnie). Na jakich parametrach prasujesz (temperatura/czas/siła docisku) i czy podkład/teflon/rodzaj prasy się ostatnio zmieniły?
P
PiotrLaser
2026-04-09 10:13
"Skoro na PET po wypieku biały wygląda równo, a „dziurki” wychodzą dopiero po wprasowaniu i głównie na dużych aplach, to brzmi bardziej jak kwestia docisku/tempe"
Też mi to bardziej pasuje do tego, co dzieje się w prasie niż do samego wydruku, skoro na PET jest równo, a problem wychodzi dopiero po transferze i głównie na pełnych aplach. Przy dużych plamach minimalna różnica w docisku albo w realnej temperaturze płyty potrafi zrobić, że klej nie „układa się” równo w fakturze czarnej bawełny i wychodzą prześwity. To, że zdarza się losowo na tej samej rolce, też by pasowało do wahań prasy/układu na płycie albo do tego, jak dana partia koszulek chłonie i oddaje ciepło. Masz te pinholes zawsze w podobnym miejscu na płycie, czy kompletnie losowo?
M
MichalDTG
2026-04-09 10:12
Miałem podobne „pinholes” na czarnej bawełnie i u mnie najczęściej wychodziło to z drobiazgów przy wprasowaniu: miejscami za mało docisku (np. przez szwy, fakturę dzianiny albo minimalnie krzywo leżący motyw), albo zbyt szybkie odklejenie i biały nie zdążył się dobrze „zlać” w pełnej apli. Skoro na PET po wypieku jest równo, to brzmi jak problem, który ujawnia się dopiero przy topnieniu kleju w kontakcie z tkaniną — czasem też daje taki efekt wilgoć w materiale (albo w rolce) i para robi mikroprzerwy w podkładzie. Te 30–40% z tej samej rolki pasuje mi do niestabilnego docisku/temperatury na płycie albo różnic w wilgotności koszulek między partiami. Jak odklejasz: na zimno czy na ciepło?
J
JakubLaser
2026-04-09 10:56
Miałem bardzo podobne „pinholes” na czarnej bawełnie i u mnie wychodziło, że biały podkład na PET wyglądał OK, a po wprasowaniu robiły się prześwity, gdy w dużych aplach miejscami nie złapał idealnego kontaktu (nierówność/prasowanie, zbyt krótki czas albo za niska temperatura, czasem też zbyt szybkie zerwanie na ciepło). Drugi trop to proszek: jak jest go za mało albo jest nierówno strząśnięty, w pełnych polach potrafi brakować podparcia i po transferze widać mikroubytki, mimo że na folii wygląda gładko. Zdarzało mi się to też nieregularnie z jednej rolki, gdy tkanina miała inną apreturę albo była lekko wilgotna i para robiła mikrokanaliki w białym. Jaką masz temperaturę/czas i odrywasz folię na zimno czy na ciepło?