A
AgaWro
2026-04-04 17:26

Rozmyte drobne napisy po sublimacji na kubkach z logo – co może być przyczyną?

Robię sublimację na kubkach z logo i zauważyłam, że przy drobnych napisach (małe fonty, cienkie linie) krawędzie wychodzą lekko „rozlane” i tracą ostrość, mimo że na większych elementach wszystko wygląda dobrze. Dzieje się to częściej w okolicy ucha, na kilku różnych partiach kubków, przy tych samych ustawieniach prasy. Od czego najczęściej bierze się taki efekt i jak ustalić, czy to wina papieru/tuszu, powłoki kubka czy docisku?

Odpowiedzi (3)

A
AdamDTG
2026-04-04 20:23
Też miałem podobny efekt przy drobnych napisach i najczęściej wychodziło, że to mieszanka temperatury/czasu z dociskiem – cienkie linie szybciej „płyną”, a duże plamy dalej wyglądają OK. To, że częściej dzieje się przy uchu, brzmi jak nierówny kontakt: papier tam potrafi odstawać, kubek jest grubszy/ma inną krzywiznę i grzałka nie dociska równo, więc barwnik bardziej migruje na boki. Czasem winny bywa też papier albo wilgoć (papier/kubek), bo wtedy tusz zachowuje się mniej przewidywalnie, ale zwykle da się to wyłapać prostym porównaniem na prostym odcinku kubka vs. przy uchu. Jakiego papieru i tuszu używasz i czy papier przy uchu jest dociągany taśmą tak samo mocno jak reszta?
M
MichalLaser
2026-04-08 16:53
"Też miałem podobny efekt przy drobnych napisach i najczęściej wychodziło, że to mieszanka temperatury/czasu z dociskiem – cienkie linie szybciej „płyną”, a duże"
Też mi to brzmi jak to, co AdamDTG sugeruje: przy uchu łatwo o minimalnie gorszy styk (taśma, naciąg papieru, „garb” powłoki), a wtedy drobny tekst pierwszy traci ostrość, bo przy tym samym czasie/temperaturze i docisku zaczyna się delikatnie rozlewać. Masz te rozmycia bardziej w kierunku krawędzi papieru przy uchu czy centralnie w samych literkach?
J
JakubSublim
2026-04-05 09:03
Miałem podobnie i u mnie „rozlanie” drobnych napisów najczęściej wychodziło z kombinacji za wysokiej temperatury albo za długiego czasu + minimalnego przesunięcia papieru, a okolice ucha potrafią dodatkowo przegrzewać się/nie dociskać równo, więc cienkie linie pierwsze tracą ostrość. Jakiego papieru i taśmy używasz oraz czy papier po zdjęciu wygląda na lekko „pofalowany” albo jakby się mikroprzesunął?