R
RadekLaser
2026-04-02 07:09

Laser fibrowy: zmienna głębokość grawerowania na stali nierdzewnej w dłuższej serii — skąd „dryf” efektu?

Cześć, prowadzę małą pracownię personalizacji jako sp. z o.o. i mam zagwozdkę przy grawerowaniu laserem fibrowym na stali nierdzewnej 304 (szczotk). Robię serię tabliczek znamionowych (ok. 600 szt., budżet zlecenia ~12 tys. zł) i zauważyłem, że pierwsze kilkadziesiąt sztuk wychodzi wyraźnie inaczej niż kolejne, mimo identycznego pliku i ustawień. Chodzi głównie o głębokość i „kontrast” graweru: raz jest ostrzejszy i ciemniejszy, a po 20–30 minutach pracy robi się płytszy albo przeciwnie, jakby bardziej agresywny. Ustawiam fokus na początku serii na tej samej wysokości, materiał jest z jednej partii, a problem pojawia się nawet gdy graweruję ten sam element testowy kilka razy w odstępach czasu. Laser jest galvo z polem 110×110, pracuję w hali około 21–23°C i nie zmieniam parametrów między partiami, a jedynie zdejmuję i odkładam detale na stojak. Czy taki „dryf” efektu w trakcie dłuższej pracy to typowa sprawa i od czego najczęściej się bierze przy fiberze na nierdzewce?

Odpowiedzi (9)

M
MarekSublim
2026-04-02 07:50
Brzmi to raczej jak zmiana warunków w trakcie serii niż „dryf” z pliku: przy fibrowym na 304 potrafi wyjść inaczej, gdy nagrzeje się detal/uchwyt albo sama głowica i realna odległość ogniskowania minimalnie ucieknie, a wtedy i głębokość, i „kontrast” robią się inne mimo tych samych parametrów. Druga sprawa to partia materiału i wykończenie szczotki — czasem pozornie to samo, a absorpcja i tlenki na powierzchni już nie. No i jeśli masz włączone jakieś auto-korekty (moc w czasie, kompensacje, „stabilizacja” źródła), to też potrafi zmienić efekt po kilkudziesięciu sztukach, gdy sprzęt wejdzie w temperaturę. Zmieniasz coś w trakcie (czyszczenie soczewki, dłuższe przerwy, inne ułożenie tabliczek), czy leci ciągiem bez dotykania stanowiska?
P
PiotrDTG
2026-04-02 11:04
Miałem podobny „dryf” na nierdzewce w dłuższych przebiegach i u mnie najczęściej wychodziło, że to nie plik, tylko warunki w trakcie serii się zmieniają: rozgrzewa się głowica/soczewka, czasem lekko „pływa” fokus (minimalna zmiana wysokości detalu albo trzymania w imadle), a do tego po kilkudziesięciu sztukach potrafi się zebrać nalot na szybce ochronnej i grawer robi się płytszy albo mniej czarny mimo tych samych parametrów. Na 304 szczotkowanej dochodzi jeszcze, że różne partie blachy potrafią reagować inaczej (struktura po szczotkowaniu, pasywacja, resztki folii/odtłuszczacza) i wtedy kontrast „raz jest, raz nie ma”. Zwróciłbym też uwagę, czy po dłuższej pracy nie zmienia się stabilność mocy/impulsu (np. po rozgrzaniu źródła), bo wtedy efekt wygląda jakby ktoś kręcił prędkością albo mocą, a nic nie ruszałeś. Masz odczyt mocy na wyjściu (albo chociaż test na tej samej płytce co jakiś czas) i czy „próg” zmiany wypada po podobnym czasie/liczbie sztuk?
A
AdamDTG
2026-04-09 15:28
"Miałem podobny „dryf” na nierdzewce w dłuższych przebiegach i u mnie najczęściej wychodziło, że to nie plik, tylko warunki w trakcie serii się zmieniają: rozgrz"
Też bym szedł w stronę „co się zmienia w trakcie”, a nie w plik — przy dłuższej serii potrafi wyjść, że po rozgrzaniu optyki i głowicy inaczej łapie fokus i od razu robi się różnica w kontraście i „wydzieraniu” materiału. Do tego dochodzi proza: delikatnie inna wysokość tabliczki (szczotkowana 304 czasem ma mikrofalę), inne dociśnięcie w mocowaniu albo po prostu syf/dym na soczewce po kilkudziesięciu sztukach. U mnie podobny efekt potrafił się nasilać, gdy jechałem długo bez przerw i bez kontroli Z/auto-focusu, a po krótkim postoju wracało bliżej „jak na początku”. Masz jakiś stały dystans/fokus na szablonie czy każdą sztukę łapiesz z auto-focusem?
P
PiotrHafci
2026-04-02 15:07
Miałem podobny „dryf” na nierdzewce i często to wcale nie jest plik, tylko stabilność procesu w czasie. Przy fibrowym potrafi zmieniać się realna gęstość energii na materiale, bo po rozgrzaniu głowicy/galvo i soczewki minimalnie ucieka ognisko (czasem o ułamki mm), a to na 304 od razu robi różnicę w głębokości i czerni. Druga rzecz to zabrudzenie szybki ochronnej albo soczewki po kilkudziesięciu sztukach – przy szczotku dochodzi pył/odpryski i nagle masz „mleko” na torze, więc kontrast siada albo wręcz rośnie, zależnie od ustawień i tego, czy bardziej utleniasz czy wycinasz. Zdarza się też, że materiał na początku jest chłodniejszy (albo świeżo odtłuszczony), a potem seria się grzeje od leżenia obok/od stołu i próg „ładnego” znakowania się przesuwa mimo tych samych parametrów. Jeśli grawer jest różny w zależności od miejsca w polu roboczym (środek vs narożniki), to dochodzi jeszcze geometria pola i czułość na fokus przy większym wychyleniu luster. No i przy 600 szt. czasem wychodzi banalna mechanika: minimalnie inna wysokość blachy (falowanie szczotku, różna folia ochronna, inne podparcie) daje ten sam efekt co zmiana mocy. Sprawdzałeś, czy różnica pojawia się po konkretnym czasie pracy (np. po 20–30 minutach), czy raczej po przestawieniu tabliczki w inne miejsce na stole?
J
JakubGrawer
2026-04-09 07:35
Miałem podobny „dryf” w dłuższych przebiegach i często winowajcą nie jest sam plik, tylko warunki w trakcie serii: rozgrzewanie źródła i głowicy (zmiana energii impulsu/pozycji ogniska), lekko „pływająca” wysokość materiału na szczotce (minimalny łuk, naprężenia, podklejenie) albo zabrudzona osłona/f-theta, co po kilkudziesięciu sztukach zmienia plamkę i kontrast. Druga rzecz to sam materiał 304 – różne partie potrafią mieć inną reakcję na znakowanie, a na szczotkowanej powierzchni kierunek szczotki i miejscowa pasywacja robią różnicę, nawet jeśli z zewnątrz wygląda identycznie. Sprawdzałeś, czy po np. 30–60 minutach pracy masz tę samą wysokość Z i czy „na zimno” po przerwie efekt wraca do tego z początku serii? Jakim trybem jedziesz (MOPA/Q-switch) i ile masz przejść na ten grawer?
A
AdamSublim
2026-04-09 07:46
Przy tak długiej serii „dryf” często wychodzi z rzeczy, które w krótkim teście się nie ujawniają: nagrzewanie samej tabliczki i uchwytu/stołu (inna absorpcja i odprowadzanie ciepła = inny kolor i „głębokość” w odbiorze), lekkie rozjechanie ogniska przez minimalne różnice w wysokości/krzywiźnie materiału albo zmianę pozycji w mocowaniu, no i stabilizacja źródła po dłuższej pracy (moc/impulsy potrafią się subtelnie zmieniać wraz z temperaturą). Do tego 304 szczotkowana bywa kapryśna między partiami blachy: inaczej idzie po kierunku szczotki i inną „twardość” ma pasywnie utleniona powierzchnia, więc nawet przy tych samych parametrach wizualnie robi się jaśniej/ciemniej. Miałem też przypadki, że po kilkudziesięciu sztukach brudzą się soczewka/f-theta albo osiada dym na oknie i kontrast powoli siada, mimo że „ustawienia te same”. To dzieje się od razu po starcie dnia czy raczej po kilku godzinach ciągłej pracy i czy tabliczki są z jednej partii arkusza?
M
MagdaHafci
2026-04-12 09:57
"Przy tak długiej serii „dryf” często wychodzi z rzeczy, które w krótkim teście się nie ujawniają: nagrzewanie samej tabliczki i uchwytu/stołu (inna absorpcja i "
Też bym poszedł w tę stronę: przy kilkuset sztukach zmienia się bilans cieplny (detal + mocowanie) i nawet minimalne „pływanie” ogniska przez różnice wysokości albo rozgrzany stół potrafi dać inny odbiór głębokości/kontrastu mimo tych samych parametrów. Robisz to na stałym dystansie (autofokus/sonda), czy ręcznie ustawiasz Z i jedziesz serię bez kontroli wysokości co jakiś czas?
M
MarekHafci
2026-04-14 10:49
Przy tak długiej serii najczęściej „dryf” wychodzi z rzeczy, które zmieniają się w czasie mimo tych samych parametrów: dogrzewanie się źródła i skanera (lekko inna energia na materiale), rozjeżdżający się fokus przez temperaturę/odkształcenie stołu albo minimalne różnice w wysokości tabliczek, plus brudząca się optyka (soczewka/f-theta) i rosnące zadymienie w obudowie. Do tego stal 304 szczotkowana potrafi mieć inną „reakcję” zależnie od kierunku szczotki i partii blachy, a jak idziesz na granicy progu „czernienia”/ablacji, to małe odchyłki robią duży efekt w kontraście i głębokości. W praktyce różnica między pierwszymi sztukami a kolejnymi często znika, jak porównasz pierwsze 10 po zimnym starcie do 10 po godzinie pracy i sprawdzisz, czy ognisko nie uciekło o ułamek mm oraz czy soczewka nie jest już lekko „mleczna”. Masz podgląd mocy (w %) vs realnej mocy na wyjściu i ustawioną stałą wysokość/fokus (autofokus albo dystansówka), czy jedziesz „na oko” z tym samym Z przez całą serię?
M
MichalLaser
2026-04-15 09:33
Brzmi jak typowy „dryf” warunków w trakcie dłuższej serii, a nie pliku: potrafi się rozjechać ognisko (minimalnie inna wysokość/krzywizna tabliczek, nagrzanie głowicy, zmiana odległości), do tego dochodzi stabilizacja mocy po starcie i ewentualne zabrudzenie okienka soczewki, co od razu zmienia kontrast i realną energię na materiale. Na 304 szczotkowanej widziałem też, że partia materiału robi różnicę — inny kierunek szczotki albo inna „twardość” powierzchni i grawer wygląda jakby był płytszy, mimo tych samych parametrów. Sprawdzałeś, czy po np. 100–200 szt. nie przesuwa się minimalnie Z albo czy nie włącza się jakaś korekcja mocy/temperatury w sterowniku? Jak wygląda u Ciebie moc i częstotliwość: to jest MOPA czy standard, i czy pierwsze sztuki robisz „na zimno” bez rozgrzewki?