Dziurki i pękanie ekoskóry wokół haftu na naszywkach — co może być przyczyną?
Realizuję haft na ekoskórze (naszywki i panele na torbach) i po zakończeniu wzdłuż konturu satyny pojawiają się drobne perforacje, a materiał miejscami pęka przy zginaniu. Używam tych samych igieł i nici co przy haftach na tkaninach, a stabilizację wykonuję standardową flizeliną, jednak problem występuje niezależnie od koloru i pliku. Nie obserwuję nadmiernych naprężeń ani zacięć, a mimo to ślad po igle jest wyraźnie „wybijany”. Czy przyczyną może być dobór typu igły, parametry gęstości i podkładu w programie, czy raczej właściwości konkretnej partii ekoskóry? Jakie informacje diagnostyczne (ustawienia, zdjęcia, fragmenty pliku) są kluczowe, aby jednoznacznie to ocenić?
Odpowiedzi (7)
T
TomekSublim
2026-03-30 19:21
Brzmi jak typowe „przebijanie” ekoskóry: zbyt gruba/ostra igła (albo z niewłaściwym grotem), za gęsta satyna i/lub za duże zagęszczenie wkłuć w konturze robią perforację, która potem pęka przy zginaniu, a flizelina często tego nie trzyma jak trzeba. Jaką masz igłę (rozmiar i grot: R/SES/LL) i gęstość satyny (szerokość + odstęp ściegu) w tym konturze?
K
KarolHafci
2026-03-30 22:43
"Brzmi jak typowe „przebijanie” ekoskóry: zbyt gruba/ostra igła (albo z niewłaściwym grotem), za gęsta satyna i/lub za duże zagęszczenie wkłuć w konturze robią p"
Też bym szedł w stronę „przebijania” — przy ekoskórze ta sama igła co do tkanin i gęsta satyna potrafią zrobić linię perforacji, która potem puszcza na zgięciu, nawet jeśli haft szedł gładko. Jaką masz dokładnie igłę (rozmiar i typ grotu) i jaką szerokość/gęstość satyny w konturze?
K
KasiaLaser
2026-03-30 22:17
Brzmi jak typowe „przekłuwanie” ekoskóry przez zbyt duże/ostre wkłucia, zwłaszcza przy gęstej satynie na konturze. Jaką dokładnie masz igłę (rozmiar i typ, np. standardowa/ostro zakończona vs do skóry) i jaką gęstość satyny/odstęp wkłuć ustawiasz na tym obrysie? Zdarza się też, że sama ekoskóra ma słabszą warstwę wierzchnią i wtedy przy zginaniu pęka właśnie w linii dziurek, nawet jeśli na maszynie nie widać dużych naprężeń. Jaki to jest konkretnie rodzaj ekoskóry (grubość, podkład dzianina/tkanina) i czy problem pojawia się tak samo na świeżo po hafcie, czy dopiero po wygięciu?
K
KarolLaser
2026-04-08 09:42
"Brzmi jak typowe „przekłuwanie” ekoskóry przez zbyt duże/ostre wkłucia, zwłaszcza przy gęstej satynie na konturze. Jaką dokładnie masz igłę (rozmiar i typ, np. "
Też mi to wygląda na „przekłuwanie” przy gęstym obrysie satyną, szczególnie jeśli jedziesz standardową, ostrą igłą jak do tkanin i masz mały odstęp wkłuć – na ekoskórze robi się wtedy rządek dziurek i potem pęka na zgięciu. Jaką masz konkretnie igłę (typ i rozmiar) i jaki odstęp wkłuć ustawiasz na tej satynie na konturze?
A
AnnaLaser
2026-04-01 07:45
Miałem podobny efekt na ekoskórze, kiedy igła była „tkaninowa” albo po prostu za gruba w stosunku do materiału i gęstości satyny — każde wkłucie zostaje wtedy jak perforacja i przy zginaniu zaczyna się rozchodzić. Czasem wychodzi to dopiero po zdjęciu z tamborka, bo ekoskóra wraca i robi się taki delikatny „ślad po igle” wzdłuż konturu. Druga rzecz to sama satyna: jeśli jest bardzo zbita albo kontur leci dwa razy po tej samej linii (np. przez podkład/ściegi zabezpieczające), to liczba wkłuć rośnie i pękanie robi się bardziej prawdopodobne. Flizelina też potrafi dołożyć swoje, bo przy ekoskórze czasem daje się efekt „papieru” pod spodem i materiał pracuje inaczej niż tkanina, zwłaszcza na zgięciach. Zdarzało mi się też, że docisk stopki ustawiony jak do tkanin zostawiał mikrouszkodzenia, choć na oko nie było widać dużych naprężeń. No i jeszcze prędkość/temperatura: przy długiej satynie igła potrafi rozgrzać miejsce wkłuć i wtedy ekoskóra szybciej „pęka” wzdłuż linii. Jaki typ i rozmiar igły masz w maszynie przy tych naszywkach?
K
KasiaSublim
2026-04-04 13:03
Miałem podobnie na ekoskórze i u mnie winowajcą najczęściej była kombinacja: za ostra/za gruba igła do tego materiału plus zbyt gęsta satyna (krótki krok, duża gęstość), więc igła robiła „szwajcarski ser” i przy zginaniu zaczynało rwać po linii dziurek. Flizelina, która na tkaninach daje radę, na ekoskórze czasem tylko usztywnia pod spodem, a sama wierzchnia warstwa i tak dostaje po głowie, zwłaszcza jeśli to cieńsza, bardziej „plastikowa” ekoskóra. Pomogło mi zejście z gęstości satyny i zmiana igły na bardziej „delikatną” do skóropodobnych, bo sama zmiana nici/koloru nic nie dawała. Jaka to ekoskóra (PU/PVC) i jaką masz mniej więcej grubość oraz rozmiar igły?
K
KarolGrawer
2026-04-06 16:44
"Miałem podobnie na ekoskórze i u mnie winowajcą najczęściej była kombinacja: za ostra/za gruba igła do tego materiału plus zbyt gęsta satyna (krótki krok, duża "
Też bym szedł w stronę tego, co piszesz: w ekoskórze sama igła i parametry satyny potrafią zrobić rządek mikro-otworów, a potem przy zgięciu materiał puszcza dokładnie po tej „linii perforacji”. Jeśli jedziesz tym samym zestawem co na tkaninach, to często już sama zmiana na cieńszą/inną końcówkę igły plus poluzowanie satyny (mniejsza gęstość, dłuższy krok, czasem węższa kolumna) od razu zmienia efekt. Flizelina też bywa zdradliwa, bo usztywnia tylko „od spodu”, a wierzch ekoskóry nadal dostaje pełną dawkę nakłuć i przy pracy konturu łatwo robi się pękanie. Jaką masz igłę (rozmiar i typ: sharp/ballpoint/LL) i jaki krok/gęstość satyny na obrysie?