Przypalenia i stopiony poliester wokół haftu — skąd biorą się „przydymione” obwódki przy satynie?
Haftuję satyną na cienkim poliestrze (aplikacja na odzieży sportowej) i po kilku minutach pracy pojawiają się miejscowe, błyszczące „przydymione” obwódki jakby od ciepła, a materiał przy krawędzi ściegu wygląda na lekko stopiony. Naprężenia wyglądają poprawnie, ale igła jest wyraźnie gorąca i problem nasila się przy wyższej prędkości. Co najczęściej powoduje takie przypalenia w hafcie na poliestrze i jak to sensownie zdiagnozować?
Odpowiedzi (10)
A
AnnaLaser
2026-03-29 17:10
Brzmi to trochę jak typowe grzanie od tarcia: igła/nić pracują na sucho, a przy satynie jest dużo gęstych wkłuć w jednym miejscu i szybko robi się temperatura. Jakich igieł używasz (rozmiar/typ, np. sharp vs ballpoint) i czy to jest nowa igła – przy stępionej albo z zadziorami poliester potrafi się „szklić” i wygląda jak lekko stopiony. No i jeszcze kwestia stabilizatora oraz samej satyny: bardzo gęsty ścieg na cienkim poliestrze + wysoka prędkość często daje taki efekt przydymionej obwódki, nawet jak naprężenia wyglądają OK. Haftujesz zwykłą wiskozą/poliestrem, i czy to zjawisko pojawia się tylko na jednym konkretnym materiale czy na różnych też?
A
AnnaDTG
2026-03-29 17:15
U mnie takie „przydymione” obwódki na poliestrze najczęściej biorą się po prostu z tarcia i temperatury w jednym miejscu, a satyna potrafi to mocno podbić, bo jest gęsta i długo „mieli” wąski pas materiału. Jeśli igła robi się gorąca i przy wyższej prędkości jest gorzej, to brzmi jak kombinacja: tępa albo za gruba igła do cienkiego poliestru, zbyt duża penetracja (dużo uderzeń w to samo) i dodatkowy opór od stabilizatora/folii albo kleju pod aplikacją. Czasem winna jest też sama nitka – mocno skręcona, „sucha” albo o chropowatej powierzchni – bo wtedy rośnie tarcie w uchu igły i w materiale, a poliester zaczyna się błyszczeć jak po przegrzaniu. Zdarzało mi się widzieć podobny efekt, gdy ścieg był bardzo gęsty na krawędzi (dużo nakłuć tuż obok siebie) albo gdy pod spodem był termoklej, który przy nagrzaniu robił twardszą „skorupę” i jeszcze bardziej grzał igłę. Bywa też, że drobiazg typu zadzior na płytce/stopce albo nie do końca czysty tor nitki powoduje dodatkowe szarpanie i grzanie, mimo że naprężenia „na oko” są OK. No i prędkość robi swoje: przy cienkim poliestrze różnica między „ciepło” a „przypala” potrafi być naprawdę mała, szczególnie przy satynie i ostrych narożnikach. Masz pod tym aplikację z klejem (folia/siatka/taśma) czy sam cienki poliester na stabilizatorze?
M
MichalGrawer
2026-03-29 17:52
"U mnie takie „przydymione” obwódki na poliestrze najczęściej biorą się po prostu z tarcia i temperatury w jednym miejscu, a satyna potrafi to mocno podbić, bo j"
Też mi to brzmi jak czyste tarcie: gęsta satyna na cienkim poliestrze potrafi długo „grzać” ten sam wąski rant, a jak igła już łapie temperaturę, to przy większej prędkości robi się efekt przydymienia i lekkie podtopienie krawędzi. Masz tam nową/świeżą igłę i jaki to rozmiar (np. 75/11 czy 80/12)?
T
TomekGrawer
2026-03-29 17:34
Najczęściej to wygląda jak efekt tarcia i za dużej ilości ciepła w jednym miejscu: cienki poliester + gęsta satyna potrafią „polerować” materiał, a rozgrzana igła dodatkowo go podsmaża, zwłaszcza przy dużej prędkości i długich, ciągłych przejściach. Czasem dokłada się tępa/źle dobrana igła (np. za gruba albo nie ta końcówka do materiału), zbyt gruba nić albo klejąca się folia/usztywniacz, który zwiększa opór i grzeje wszystko wokół. Błyszcząca „obwódka” bywa też po prostu miejscowo sprasowany, lekko stopiony poliester od nacisku stopki i ruchu materiału pod satyną, szczególnie przy małym dystansie między ściegami. Jakiej igły używasz (rozmiar i typ końcówki) i czy pod spodem jest folia odrywana czy odcinana?
K
KasiaDTG
2026-03-30 09:31
"Najczęściej to wygląda jak efekt tarcia i za dużej ilości ciepła w jednym miejscu: cienki poliester + gęsta satyna potrafią „polerować” materiał, a rozgrzana ig"
Też mi to brzmi jak kumulacja tarcia i temperatury przy gęstej satynie na cienkim poliestrze, szczególnie jeśli igła robi się gorąca i przy większej prędkości efekt narasta — wtedy krawędź ściegu potrafi się „wypolerować” i lekko podtopić. Jaką masz igłę (rozmiar/typ, np. ballpoint vs sharp) i czy to się dzieje tylko na jednej nici albo konkretnym kolorze?
M
MagdaDTG
2026-03-29 18:13
Najczęściej to wygląda jak tarcie i grzanie: zbyt mała/zużyta igła albo tępa końcówka, sucha nitka i gęsta satyna robią „piłę” w jednym miejscu, a poliester od razu łapie połysk i lekko się podtapia. Często dokłada się jeszcze stabilizator/folia pod spodem, która zwiększa opór, albo klej z flizeliny/taśmy, który przy szybkim szyciu „smaruje” igłę i robi gorzej. Jeśli problem rośnie wraz z prędkością i igła jest gorąca, to brzmi bardziej jak opór w materiale niż jak same naprężenia. Jaką masz grubość/typ igły i czy używasz jakiejś folii lub kleju pod aplikacją?
K
KasiaSublim
2026-03-29 18:29
Miałem identyczne „przydymione” obwódki na cienkim poliestrze i u mnie to prawie zawsze była kombinacja: za gruba/tępa igła albo zadzior na czubku + satyna z dużą gęstością przy wysokich obrotach, przez co igła i nić robiły tarcie, grzały materiał i krawędź wyglądała jak lekko podtopiona. Jaka igła (rozmiar/typ) i jakiej marki/rodzaju stabilizator dajesz pod ten poliester?
K
KarolSublim
2026-04-10 10:50
"Miałem identyczne „przydymione” obwódki na cienkim poliestrze i u mnie to prawie zawsze była kombinacja: za gruba/tępa igła albo zadzior na czubku + satyna z du"
Też mi to brzmi jak to, o czym pisze KasiaSublim: mikro-zadzior albo stępiona/za gruba igła + bardzo gęsta satyna na wysokich obrotach robią tarcie i igła zaczyna „prasować” poliester, stąd błyszcząca obwódka i lekkie podtopienie przy krawędzi ściegu. Jaką masz dokładnie igłę (rozmiar/typ, np. sharp vs ballpoint) i czy problem znika, gdy zejdziesz z prędkości o 20–30%?
A
AdamHafci
2026-03-29 22:24
Miałem identyczne „przydymione” obwódki na cienkim poliestrze i u mnie prawie zawsze wychodziło to z tarcia: tępa/za gruba igła albo zły typ (np. nie kulka do dzianin), za ciasna satyna przy dużej prędkości i jeszcze stabilizator/folia pod spodem robiąca efekt „prasowania”, więc igła robi się gorąca i krawędź się lekko topi. Jaką dokładnie igłę masz (rozmiar/typ) i czy używasz folii rozpuszczalnej lub klejonego stabilizatora pod aplikacją?
M
MichalHafci
2026-03-29 22:29
To raczej nie wygląda na „przypalenie” od temperatury otoczenia, tylko na tarcie i lokalne topienie włókna: gorąca igła + szybka satyna na cienkim poliestrze potrafią zrobić błyszczącą obwódkę dokładnie przy krawędzi ściegu. Najczęściej winne są drobiazgi typu zbyt gruba/nie ta końcówka igły do poliestru, lekko przytępiona igła, za duża gęstość satyny (dużo wkłuć w małej strefie) albo stabilizacja, która nie trzyma materiału i ścieg „mieli” po wierzchu. Prędkość tylko podbija efekt, bo rośnie tarcie i czas kontaktu w jednym miejscu, więc to że nasila się przy szybkim hafcie akurat pasuje. Jakiej dokładnie igły używasz (rozmiar i typ, np. zwykła/ballpoint) i czy to się dzieje na każdej stabilizacji czy tylko na jednej?