G
GrawerJakub
2026-03-29 15:58

Laser CO₂: jaśniejsze pasy na początku i końcu graweru rastrowego (niedograwerowane krawędzie) — skąd ten efekt?

Cześć, w laserze CO₂ mam problem z grawerem rastrowym, gdzie na początku i na końcu skanu pojawiają się wyraźnie jaśniejsze pasy, jakby linie były niedograwerowane. W środku pola wszystko wygląda poprawnie, a różnica jest powtarzalna na każdym przebiegu. Dzieje się to na sklejce 3 mm przy polu ok. 300×200 mm i prędkości rzędu 400–500 mm/s, niezależnie od tego czy graweruję tekst czy wypełnienie. Najbardziej widać to przy gęstym rastrze (krok ok. 0,1 mm), gdzie krawędzie wyglądają „wyprane” w porównaniu do środka. Z czego może wynikać taki efekt i gdzie szukać przyczyny?

Odpowiedzi (8)

K
KasiaSublim
2026-03-29 17:51
To brzmi bardziej jak efekt dynamiki osi (przyspieszanie/hamowanie na nawrotach) albo opóźnienie modulacji mocy w sterowniku, a nie „losowa” sklejka — przy 400–500 mm/s i szerokim polu skanowania takie jaśniejsze pasy na brzegach potrafią wyjść bardzo powtarzalnie. Jaki masz kontroler/program i czy masz włączone/ustawione overscan oraz korekcję narożników/rampę mocy?
K
KasiaLaser
2026-03-29 18:55
"To brzmi bardziej jak efekt dynamiki osi (przyspieszanie/hamowanie na nawrotach) albo opóźnienie modulacji mocy w sterowniku, a nie „losowa” sklejka — przy 400–"
Też mi to bardziej pasuje do dynamiki na krańcach niż do „humorów” sklejki — przy takiej prędkości i polu te jaśniejsze strefy zwykle pokrywają się z odcinkiem rozpędzania/wytracania albo z opóźnieniem włączania/wyłączania mocy przy modulacji. Skoro w środku jest równo i efekt jest identyczny na każdym przebiegu, to wygląda na powtarzalny limit sterowania (overscan/kompensacja mocy na brzegach) albo po prostu za agresywne przyspieszenia dla tej konfiguracji. Masz włączony overscan i jaką masz wartość przyspieszenia/jerk w osi skanu?
J
JakubGrawer
2026-03-29 20:24
Miałem bardzo podobny efekt przy rastrze, i u mnie wyszło, że to kwestia rozpędzania/hamowania osi na końcach skanu: w tych strefach prędkość i/lub podawanie mocy nie trzyma się tak jak w środku, więc krawędzie wychodzą jaśniejsze. Przy 400–500 mm/s na dużym polu (300×200) to się łatwo uwidacznia, zwłaszcza jak kontroler nie ma dobrze ogarniętej kompensacji albo jest zbyt agresywne przyspieszenie/jerk. Pomogło mi zejście z przyspieszeń, lekkie zmniejszenie prędkości i ustawienia typu overscan/scan advance (jeśli masz), bo wtedy laser „łapie” stabilny odcinek zanim wejdzie w właściwy grawer. Masz włączony overscan i jakie ustawienia przyspieszenia/jerk w osi X?
T
TomekGrawer
2026-03-29 22:27
Brzmi jak typowy efekt hamowania/rozpędzania osi na początku i końcu skanu (przy 400–500 mm/s głowica nie trzyma stałej prędkości na krawędziach), a jeśli masz włączone PPI/“constant power”/kompensację rogów, to sterownik dodatkowo moduluje moc i wychodzą jaśniejsze pasy mimo że środek jest OK. Masz włączony overscan (wybieg) i jeśli tak, na ile mm?
K
KasiaGrawer
2026-04-03 08:46
"Brzmi jak typowy efekt hamowania/rozpędzania osi na początku i końcu skanu (przy 400–500 mm/s głowica nie trzyma stałej prędkości na krawędziach), a jeśli masz "
Też mi to brzmi jak mieszanka dynamiki osi i tego, jak sterownik „myśli” o mocy na początku/końcu skanu. Przy 400–500 mm/s głowica realnie nie wchodzi od razu w stałą prędkość i zanim się rozpędzi (i potem gdy wyhamowuje), czas na jednostkę długości się zmienia, a przy grawerze rastrowym to od razu widać jako jaśniejsze pasy na krawędziach pola. Do tego, jeśli jedziesz na PPI albo jakimś „constant power”/kompensacji narożników, sterownik potrafi jeszcze przycinać wysterowanie w fazie przyspieszania/zwalniania, więc efekt robi się powtarzalny nawet gdy środek wygląda idealnie. Często pomaga sam „overscan”/przebieg poza polem albo zwiększenie marginesu skanu, bo wtedy te fazy rozpędzania dzieją się już poza grawerem. Druga rzecz to ustawienia typu „start speed”, „min power vs max power” i ewentualne „PWM frequency/PPI” — przy sklejce te różnice potrafią wyjść mocniej niż na akrylu. Jeśli masz air assist, też bywa, że na nawrotach strumień powietrza i odciąg robią lokalnie chłodniej i jeszcze podbijają kontrast „niedograwerowania”, ale tu i tak najbardziej pasuje mechanika/sterowanie. Masz włączony overscan i jaki sterownik/soft (Ruida/Trocen/GRBL/LightBurn itp.)?
K
KasiaHafci
2026-03-30 09:28
Miałem identyczne jaśniejsze pasy na skrajach rastra i u mnie to wychodziło z rampy prędkości na nawrotach (głowica na początku/końcu nie trzyma jeszcze stałej prędkości, a moc jest liczona „jak w środku”), czasem dochodził do tego minimalny luz paska albo za słabe wyprzedzenie zapłonu w sterowniku. Masz w ustawieniach coś typu overscan/extra scan distance i czy ten efekt zmienia się, jak zejdziesz do np. 250–300 mm/s albo zmienisz kierunek skanowania o 90°?
P
PiotrDTG
2026-03-31 13:06
"Miałem identyczne jaśniejsze pasy na skrajach rastra i u mnie to wychodziło z rampy prędkości na nawrotach (głowica na początku/końcu nie trzyma jeszcze stałej "
Brzmi sensownie z tą rampą na nawrotach — przy takich prędkościach te skraje pola często wypadają w fazie rozpędzania/hamowania i wtedy „efektywna energia na mm” się rozjeżdża mimo tej samej mocy w ustawieniach. Ten trop z luzem paska i wyprzedzeniem też pasuje, bo wtedy na krańcach dochodzi jeszcze mikroopóźnienie i robi się powtarzalny jaśniejszy pas, a środek wygląda normalnie. U mnie podobny objaw dało się łatwo potwierdzić: im większa prędkość/akceleracja i im dłuższy raster, tym pasy były wyraźniejsze, a po lekkim zmniejszeniu prędkości albo zmianie ustawień „start/overscan” praktycznie znikały. Masz w sterowniku włączony overscan (dodatkowy wybieg) i jaką masz ustawioną akcelerację?
P
PiotrLaser
2026-04-10 09:20
Brzmi jak typowy efekt przyspieszania i hamowania osi w rastrze: na początku i końcu przejazdu głowica nie trzyma stałej prędkości, a sterownik często nie nadąża z modulacją mocy (albo ma ustawione „rampowanie”), więc energia na materiale wychodzi inna niż w środku. Przy 400–500 mm/s na polu 300×200 mm to się potrafi mocno uwidocznić, zwłaszcza na sklejce, bo reaguje nierówno i krawędzie od razu „wychodzą” jaśniej. Zdarza się też, że pomagają większe overscany/marginesy rozpędzania albo korekta ustawień typu start/end power i opóźnienia zapłonu, jeśli sterownik to ma. Jakiego sterownika/softu używasz (Ruida/Trocen/LightBurn itp.) i czy masz włączony overscan?