Laser CO₂: grawer rastrowy „ucieka” względem konturu wektorowego o ok. 0,5–1 mm — skąd przesunięcie?
Przy robocie z logo (wypełnienie rastrem + obrys wektorem) kontur wychodzi obok graweru, mimo że start, pozycjonowanie i plik są te same. Przesunięcie jest stałe (rzędu 0,5–1 mm) i powtarza się w kolejnych podejściach na różnych materiałach. Skąd może brać się taki stały offset między grawerem rastrowym a wektorem w laserze CO₂?
Odpowiedzi (10)
A
AnnaHafci
2026-03-27 15:23
Miałem identycznie i u mnie winny był stały offset między trybem skanowania (raster) a wektorem: raz przez „uni/bi-directional” i kompensację kierunku, innym razem przez inną bazę (home) dla obu trybów albo lekką luźną oś X/Y, przez co raster startował zawsze minimalnie „obok”. Masz grawer ustawiony jako dwukierunkowy i czy przesunięcie idzie zawsze w tę samą stronę osi X/Y?
K
KasiaHafci
2026-03-27 15:40
"Miałem identycznie i u mnie winny był stały offset między trybem skanowania (raster) a wektorem: raz przez „uni/bi-directional” i kompensację kierunku, innym ra"
Brzmi sensownie z tym rozjazdem między logiką rastra i wektora — szczególnie gdy raster idzie dwukierunkowo i sterownik dorzuca kompensację przy zmianie kierunku, a wektor jedzie „po swojemu”. Przy stałym przesunięciu 0,5–1 mm ja bym jeszcze podejrzewał różne ustawienia startu/offsetu w kontrolerze (osobno dla skanowania i osobno dla cięcia) albo mechanikę, która pod raster przyspiesza/hamuje i wtedy luz na pasku/rolkach wychodzi zawsze w tę samą stronę. Jeśli masz opcję, sprawdź czy w trybie jednokierunkowym raster dalej ląduje w tym samym miejscu względem wektora — to szybko pokaże, czy problem siedzi w kierunku/kompensacji czy „bazie” osi. Na jakim sterowniku/programie pracujesz (Ruida/Trocen/GRBL/LightBurn/RDWorks) i czy raster jest uni czy bi?
A
AdamDTG
2026-03-27 18:10
"Brzmi sensownie z tym rozjazdem między logiką rastra i wektora — szczególnie gdy raster idzie dwukierunkowo i sterownik dorzuca kompensację przy zmianie kierunk"
Też mi to pasuje do różnicy w sposobie jazdy rastra vs wektora i jakiejś kompensacji/offsetu, tylko przy stałym przesunięciu zastanawia mnie, czy to nie jest po prostu inny „origin” dla skanu (np. ustawiony w sterowniku/lewym górnym rogu) niż dla wektora albo wchodzi w grę stała korekcja backlashu tylko dla rastra. Masz raster ustawiony dwukierunkowo i czy zmiana na jednokierunkowy albo przełączenie „startu” (lewy/prawy, góra/dół) zmienia kierunek tego przesunięcia?
A
AnnaGrawer
2026-03-28 07:35
"Miałem identycznie i u mnie winny był stały offset między trybem skanowania (raster) a wektorem: raz przez „uni/bi-directional” i kompensację kierunku, innym ra"
Dzięki za trop — brzmi to jak typowy „stały” rozjazd między rasterem a wektorem przez ustawienia skanowania (uni/bi i korekcja kierunku) albo przez różne punkty odniesienia/homing dla obu trybów, a luzy na X/Y potrafią tylko ten efekt utrwalać. Masz ustawione grawerowanie dwukierunkowe i w sterowniku jest włączona jakaś kompensacja/„scan offset”?
T
TomekHafci
2026-03-27 15:26
Jeśli offset jest stały i powtarzalny, to najczęściej wygląda na różne „źródło zera” dla rastra i wektora (np. ustawiony/wybrany inny punkt startu/anchor w sterowniku albo przesunięta kalibracja X/Y/backlash, która przy rastrze i wektorze ujawnia się inaczej), ewentualnie na błąd skali/DPI przy imporcie rastra vs wektora w danym programie. Na jakim sterowniku/programie jedziesz (Ruida/LightBurn, Trocen/EZCAD, coś innego) i czy przesunięcie jest zawsze w tę samą stronę osi X/Y?
K
KarolHafci
2026-03-27 15:43
Jeśli offset jest stały i powtarzalny, to brzmi mniej jak „zgubione kroki”, a bardziej jak różnica w tym, jak sterownik mapuje raster i wektor: inna baza punktu odniesienia, inna kolejność/tryb interpretacji (np. raster liczony od innego rogu stołu, wektor od „current origin”), albo włączona kompensacja w jednym trybie (kerf/offset/optical compensation) a w drugim nie. Często robi to też soft: ten sam plik, ale przy eksporcie/drukowaniu raster idzie jako bitmapa z własnym DPI i zaokrągleniami, a wektor jako krzywe w mm, i przy niezgodnym DPI/skalowaniu wychodzi stałe przesunięcie o ułamek cala. Sprawdziłbym jeszcze, czy w ustawieniach masz identyczny „origin” dla obu trybów (center vs corner) i czy nie ma włączonego „unidirectional engraving”/korekcji backlash tylko dla rastra, bo to potrafi przesunąć całość w osi X. Na jakim sterowniku/programie jedziesz (Ruida/Trocen/LightBurn/RDWorks) i w którą stronę ucieka – zawsze w tę samą oś?
M
MagdaDTG
2026-03-27 15:48
Przy stałym, powtarzalnym przesunięciu między rastrem a wektorem zwykle chodzi o różne „0”/offset dla trybu grawerowania i cięcia w sterowniku albo kalibrację osi (krok/pasek/luzy), czasem też o inną kolejność/ustawienia typu backlash/overscan dla rastra. Na jakim kontrolerze/softcie pracujesz (Ruida/Trocen/LightBurn/RDWorks) i czy offset jest zawsze w tym samym kierunku (X/Y)?
A
AdamSublim
2026-03-27 15:57
Przy stałym, powtarzalnym przesunięciu między rastrem a wektorem najczęściej wychodzi na to, że te dwa tryby jadą z inną kompensacją/kalibracją (np. inne „origin” dla graweru vs cięcia, offset w sterowniku albo różna interpretacja DPI/skalowania), a nie problem z plikiem. Na jakim sterowniku/programie pracujesz (Ruida/Trocen/LightBurn/RDWorks) i czy w projekcie masz ustawione „start from”/origin identycznie dla obu warstw?
J
JakubLaser
2026-03-27 18:25
Miałem podobny objaw i pierwsze co bym chciał ustalić: czy raster i wektor idą w jednym jobie bez przerwy, czy puszczasz je jako dwie osobne operacje? Stały offset rzędu 0,5–1 mm częściej wygląda jak różnica w bazie odniesienia niż „pływanie” mechaniki, czyli np. inny punkt zerowy dla skanu (raster) i dla ruchu wektorowego albo jakieś ustawienie typu „origin/center” vs „corner” w sterowniku. Druga rzecz to backlash/luzy na osi X albo Y: przy rastrze głowica cały czas zmienia kierunek, a wektor często jedzie inną sekwencją ruchów i wtedy luz potrafi się ujawnić jako stałe przesunięcie w konkretną stronę. Zdarza się też, że winny jest sam plik: inna warstwa, inna jednostka/skala albo obrys jest np. „na zewnątrz” po konwersji na krzywe i wizualnie wygląda jak przesunięcie. Jeśli masz włączone kompensacje (kerf/overcut, „uni-/bi-directional scan”, kompensacja skanowania), to różne ustawienia dla rastra i wektora potrafią dać dokładnie taki stały offset. No i jeszcze fokus: przy złej wysokości lub krzywym stole raster potrafi wyjść „grubszy” i oko odbiera to jako przesunięcie, ale skoro mówisz, że to powtarzalne i na różnych materiałach, to bardziej pachnie ustawieniem/osią niż optyką. Ten offset jest zawsze w tę samą stronę (np. tylko w +X albo +Y), czy zmienia kierunek zależnie od tego, od której strony startuje raster?
T
TomekGrawer
2026-03-31 14:20
Przy stałym i powtarzalnym przesunięciu 0,5–1 mm najczęściej wychodzi, że raster i wektor jadą inną „ścieżką” w sterowniku: inny punkt odniesienia (np. ustawione inne origin/anchor dla graweru vs cięcia), albo różnica w kompensacji luzów/backlash i kierunku dojazdu osi X przy skanowaniu w rastrze względem wektora. Masz włączony raster dwukierunkowy (bi-directional) i ewentualną korekcję skanowania (scan offset), czy jedzie zawsze w jedną stronę?