S
SublimKasia
2026-03-26 10:44

Pasy (banding) na jednolitych tłach po sublimacji na kubkach z logo – skąd się biorą?

Po transferze sublimacyjnym na kubkach z logo zaczęły mi wychodzić delikatne pasy na jednolitych tłach, najbardziej widoczne na jasnych szarościach i błękitach. Pasy są równoległe do osi kubka, mają stały odstęp i widać je dopiero pod światło albo w dziennym oświetleniu, a sam kontur logo jest ostry. Problem pojawia się nieregularnie w tej samej grafice i na tej samej zmianie produkcyjnej, ale częściej na większych aplach niż na małych elementach. Czy takie pasy częściej wynikają z samego druku (banding), czy z procesu transferu na prasie do kubków? Czy zauważaliście, że występują tylko na niektórych partiach/powłokach kubków?

Odpowiedzi (4)

M
MichalLaser
2026-03-26 11:24
Miałem bardzo podobnie – przy jednolitych jasnych szarościach potrafiły wyjść delikatne „prążki” wzdłuż kubka, a logo było idealnie ostre, więc na pierwszy rzut oka wyglądało jak problem z tłem, nie z dociskiem. U mnie najczęściej to się wiązało z czymś, co daje powtarzalny rytm: rolki/posuw w drukarce (banding w wydruku widoczny dopiero po sublimacji) albo lekko nierówny styk papieru z kubkiem w piecu/prasie, gdzie przy jednym ustawieniu raz złapie, raz nie. To, że wychodzi nieregularnie na tej samej zmianie, też mi pasowało do „drobiazgu” typu wilgotność papieru/atramentu albo różnica między partiami kubków/powłoki – na oko identyczne, a pod światło widać. Sprawdzałeś, czy te pasy da się zobaczyć już na samym wydruku na papierze (zwłaszcza w tych jasnych apla), zanim zrobisz transfer?
K
KasiaHafci
2026-03-26 20:14
"Miałem bardzo podobnie – przy jednolitych jasnych szarościach potrafiły wyjść delikatne „prążki” wzdłuż kubka, a logo było idealnie ostre, więc na pierwszy rzut"
Też mi to brzmi jak coś, co „bije” w stałym rytmie, skoro odstęp jest równy i idzie wzdłuż osi kubka, a krawędzie logo zostają czyste. Jak u Ciebie wychodziło, to bardziej przypominało kroki głowicy/posuw w druku (taki lekki banding już na wydruku), czy dopiero po wygrzaniu na kubku zaczynało być widać te prążki na jasnych szarościach i błękitach? Pytam, bo u mnie raz się okazało, że na papierze wyglądało gładko, a dopiero na gotowym kubku w dziennym świetle wychodziły „tory” jak od nierównego kontaktu albo minimalnego przesuwu. Ta nieregularność w tej samej grafice i na tej samej zmianie też pasuje do czegoś, co czasem „zaskoczy”: wilgotność papieru, partia kubków, albo chwilowe wahanie temperatury/grzania. Masz jakieś powiązanie z konkretną prasą/opaską albo konkretną rolką papieru, czy dzieje się to losowo na wszystkich? No i jaką masz rozdzielczość/tryb druku przy tych tłach (bardziej „foto”, czy szybki/produkcyjny)? Na koniec: widzisz te pasy już na samym wydruku na papierze, zanim trafi na kubek?
M
MarekGrawer
2026-04-01 12:51
Brzmi jak typowy banding z toru druku, który dopiero po sublimacji wychodzi na gładkich przejściach – zwłaszcza jeśli pasy mają stały odstęp i są równoległe do osi kubka, a logo zostaje ostre. U mnie podobny efekt pojawiał się raz na jakiś czas przy delikatnych szarościach, gdy drukarka „krokowała” minimalnie inaczej (rolki/posuw papieru, czasem też kwestia samego rastra w pliku). Jeśli trafia się nieregularnie w tej samej grafice i na tej samej zmianie, to bym też podejrzewał wahania w podawaniu papieru albo w temperaturze/docisku na prasie, które uwidaczniają rządki kropli. Na jakiej drukarce i tuszach drukujesz (oraz czy pasy widać już na wydruku na papierze przed transferem)?
P
PiotrSublim
2026-04-02 08:33
Brzmi jak typowe „banding” z któregoś etapu w torze druku/transferu, skoro odstęp jest stały, pasy idą wzdłuż osi kubka i kontury logo zostają ostre — bardziej wygląda to na problem z tonalnymi przejściami niż z rozmyciem w prasie. Na czym drukujesz (model drukarki i papier/ustawienia typu tryb jakości) i czy pasy są w tym samym miejscu na kubku czy „wędrują” między sztukami?