L
LaserMichal
2026-03-25 12:22

Srebrzenie i pęcherzyki po laminacji na zimno pojawiające się po 24–48 h – jak zdiagnozować przyczynę?

Pracuję jako operator w małej sp. z o.o. robiącej oznakowanie i personalizację, głównie wydruki eko-solwentowe na foliach monomerycznych i polimerycznych. Od dwóch tygodni mam powtarzalny problem po laminacji na zimno: na gotowych arkuszach pojawia się srebrzenie i drobne pęcherzyki, szczególnie przy krawędziach i w obszarach z dużym aplem czerni. Laminuję na laminatorze 160 cm folią błyszczącą 80 µm, a wydruki schodzą z plotera po ok. 6–8 godzinach suszenia w rolce. Co ciekawe, na części prac wygląda to idealnie od razu po laminacji, a po 24–48 godzinach „mleko” i bąble zaczynają być widoczne pod światło, czasem z lekkim odklejaniem przy narożnikach. Testowałem dwa różne winyle (różne marki), ale tę samą rolkę laminatu, i zlecenia są podobne: naklejki reklamowe dla lokalnych firm, średnio 2–3 tys. zł tygodniowo w materiale. Czy spotkaliście się z takim opóźnionym srebrzeniem po laminacji i jak w praktyce ustalić, czy źródłem jest niedosuszenie wydruku, docisk/napięcie na laminatorze, czy kompatybilność klejów? Jakie konkretne obserwacje lub proste testy pozwalają zawęzić przyczynę, zanim zacznę wymieniać materiały albo wzywać serwis?

Odpowiedzi (7)

M
MarekSublim
2026-03-25 14:37
Brzmi jak typowe „outgassing” po eko-solwencie: na świeżym druku (zwłaszcza duże aple czerni) rozpuszczalniki jeszcze siedzą w folii i po 24–48 h próbują wyjść, a laminat łapie srebrzenie i mikro-pęcherzyki, najczęściej od krawędzi. Jeśli dodatkowo docisk jest ciut za duży albo laminujesz w chłodniejszej hali, to przy krawędziach łatwiej o efekt „mleczka” w kleju i późniejsze bąble. Przetestowałbym dla porównania ten sam plik po dłuższym odleżeniu (i z podsuszeniem/bez podsuszenia) oraz sprawdził, czy rolka laminatu nie ma zbyt dużego naciągu/elektryzowania. Ile czasu dajesz wydrukom na odgazowanie przed laminacją i w jakiej temperaturze/ wilgotności to leży?
A
AnnaSublim
2026-03-25 19:00
"Brzmi jak typowe „outgassing” po eko-solwencie: na świeżym druku (zwłaszcza duże aple czerni) rozpuszczalniki jeszcze siedzą w folii i po 24–48 h próbują wyjść,"
Też mi to brzmi jak klasyczne oddawanie rozpuszczalników po eko-solwencie, zwłaszcza że wychodzi dopiero po dobie–dwóch i najbardziej w czarnych aplach. U mnie podobnie wyglądało, gdy laminacja szła „na świeżo” albo gdy rolka z laminatem chwilę postała w cieple po zrobieniu i wtedy zaczynało pracować od krawędzi. Krawędzie w ogóle lubią pierwsze łapać ten efekt, bo tam najłatwiej złapać minimalną nierówność albo podciąg powietrza i potem już idzie lawinowo. Z dociskiem też miałem zonk: jak był odrobinę za mocny, to niby na wyjściu idealnie, a później robiły się takie srebrne „mgiełki” i mikro-bąble w miejscach z większym nasyceniem. Pomogło mi porównać dwa identyczne arkusze: jeden laminowany po pełnym doschnięciu, drugi szybciej — różnica wyszła czarno na białym po 24–48 h. No i jeszcze folia: monomer potrafi reagować gorzej niż polimer w tych samych warunkach, szczególnie jak druk idzie gęsto i wolno. Jaką masz realnie przerwę między drukiem a laminacją i w jakiej temperaturze/na jakim nawiewie schodzą wydruki?
A
AdamDTG
2026-04-06 13:45
"Też mi to brzmi jak klasyczne oddawanie rozpuszczalników po eko-solwencie, zwłaszcza że wychodzi dopiero po dobie–dwóch i najbardziej w czarnych aplach. U mnie "
Też bym szedł w stronę „gazowania” po eko-solwencie, bo ten timing 24–48 h i fakt, że wychodzi głównie na czerniach i przy krawędziach, pasuje mi aż za dobrze z własnych akcji. U mnie srebrzenie i mikro-bąble robiły się częściej, jak laminat albo wydruk złapał ciepło (grzanie, słońce, magazyn) i potem poszło to pod wałek, a na zimno wyglądało jakby było idealnie. Druga rzecz, która mnie raz oszukała, to zbyt szybkie zamknięcie krawędzi (cięcie/trym na gotowo) i wtedy te pęcherzyki lubiły się „zaciągać” od brzegu. Ile realnie leżą wydruki przed laminacją i w jakiej temperaturze/ventylacji (zwłaszcza te pełne czerni)?
M
MagdaHafci
2026-03-25 15:05
Brzmi to bardziej jak problem z czasem odgazowania po druku i/lub zbyt mocnym dociskiem przy laminacji (w apli czerni rozpuszczalniki siedzą najdłużej, a przy krawędziach łatwiej “złapać” powietrze), niż „wadliwa folia” sama z siebie. Ile czasu arkusze leżą po wydruku przed laminacją i czy zmienialiście ostatnio profil/ilość atramentu albo temperaturę w hali?
P
PiotrHafci
2026-03-25 20:36
Brzmi jak klasyka: albo wydruk nie jest jeszcze „odgazowany” po eko-solwencie (zwłaszcza przy dużych apla czerni), albo coś z dociskiem/naciągiem laminatu przy krawędziach i wtedy po dobie zaczyna pracować i wychodzi srebrzenie oraz bąble. Ile czasu mija od druku do laminacji i w jakiej temperaturze/wilgotności leżą arkusze przed laminowaniem?
M
MichalLaser
2026-03-28 12:32
Brzmi to bardziej jak problem z doschnięciem/odgazowaniem eko-solwentu (zwłaszcza na dużych apli czerni) albo zbyt mocnym dociskiem/temperaturą w laminatorze, bo jeśli pęcherzyki i srebrzenie wychodzą dopiero po 24–48 h, to często „pracują” gazy spod laminatu, a przy krawędziach dochodzi jeszcze naprężenie i łatwiej łapie powietrze. Ile czasu arkusze leżą po druku przed laminacją i czy laminujesz na odwijaku z sensownym naciągiem, czy „z ręki” bez kontroli napięcia?
K
KarolLaser
2026-03-31 15:39
Miałem podobne objawy, gdy laminacja szła za wcześnie po druku i w kleju/warstwie farby jeszcze „siedziały” rozpuszczalniki – po dobie wychodziło srebrzenie, a przy krawędziach łapało drobne bąble. Czerń w apli potrafi to nasilić, bo jest tam najwięcej atramentu i schnie najdłużej, a jak do tego dochodzi zbyt duży naciąg laminatu albo trochę za mocny docisk, klej nie układa się równo i robi się efekt „iskrzenia”. Sprawdziłbym też, czy rolki są czyste i czy nie laminujesz na chłodnym materiale (magazyn/produkcyjna różnica temperatur), bo wtedy przy brzegach najłatwiej o problemy z przyczepnością. Ile czasu arkusze leżą od druku do laminacji i w jakiej temperaturze/wilgotności to robicie?