S
SublimJakub
2026-03-21 15:04

Białe „pinholes” (mikrokropki) na sublimacji na kubkach z logo – co może być przyczyną?

Od kilku serii pojawiają mi się na części kubków drobne białe mikrokropki („pinholes”) w nadruku sublimacyjnym, głównie na ciemnych apli i najczęściej w strefie przy uchu. Projekt jest pełnoobwodowy (ok. 205×90 mm) i po zdjęciu papieru widać punktowe ubytki jakby w powłoce, nie smugi ani podwójny kontur. Skala problemu to mniej więcej 5–10% sztuk w partii 60–80 kubków, reszta wychodzi idealnie na tych samych ustawieniach. Czy to częściej kwestia samej powłoki kubka, wilgoci/papieru, czy niestabilnego docisku na łuku przy uchu? Jakie objawy pozwalają odróżnić te źródła, żeby trafnie zdiagnozować przyczynę?

Odpowiedzi (10)

J
JakubGrawer
2026-03-21 15:38
Brzmi jak lokalny problem z dociskiem/temperaturą albo samą powłoką kubka w okolicy ucha (tam najłatwiej o „zimniejszą strefę” i minimalną szczelinę), a że dotyczy tylko części sztuk, to też pachnie różnicą między partiami kubków albo wilgocią w papierze/na kubku. Masz te mikrokropki zawsze przy tych samych ustawieniach i na kubkach z jednej dostawy, czy mieszają się losowo między partiami?
J
JakubLaser
2026-03-21 15:45
"Brzmi jak lokalny problem z dociskiem/temperaturą albo samą powłoką kubka w okolicy ucha (tam najłatwiej o „zimniejszą strefę” i minimalną szczelinę), a że doty"
Też mi to kiedyś wyskakiwało właśnie przy uchu i finalnie najczęściej winny był „chłodniejszy” rejon/prześwit na docisku, a nie sam plik – na ciemnych apli te mikroubytki od razu krzyczą. U mnie drugi trop to kubki z różnych kartonów: jedna partia brała idealnie, a w drugiej co któryś miał jakby minimalnie gorszą powłokę przy uchu i robiły się białe punkty po zdjęciu papieru. Wilgoć też potrafi namieszać, szczególnie jak papier albo kubki stały w chłodniejszym miejscu i dopiero co weszły na prasę. Masz te kropki zawsze po tej samej stronie przy uchu (np. „od wewnętrznej” ucha), czy losowo wokół?
J
JakubHafci
2026-03-21 16:06
Brzmi to bardziej jak punktowy problem z powierzchnią kubka albo dociskiem/temperaturą lokalnie, a nie jak błąd projektu czy „duch” od przesunięcia papieru. To, że wychodzi głównie na ciemnych aplach i przy uchu, często wskazuje na miejsce, gdzie prasa/grzałka ma minimalnie inny kontakt albo kubek ma delikatną nierówność powłoki i dopiero wtedy robią się białe ubytki. Przy skali 5–10% i reszcie idealnej raczej szukałbym zmiennej w samych kubkach (partia, powłoka) albo w powtarzalności docisku/owijki w tej strefie, niż w ustawieniach „globalnie”. Masz te kubki z jednej dostawy/partii i czy pinholes pojawiają się zawsze po tej samej stronie względem uchwytu?
K
KasiaGrawer
2026-03-21 16:32
"Brzmi to bardziej jak punktowy problem z powierzchnią kubka albo dociskiem/temperaturą lokalnie, a nie jak błąd projektu czy „duch” od przesunięcia papieru. To,"
Też mi to bardziej pasuje do lokalnego „niedogrzania” albo słabszego docisku w konkretnej strefie niż do projektu czy przesunięcia papieru. To, że kropki wychodzą głównie na ciemnych aplach, jest o tyle zdradliwe, że na jasnych takie mikrobraki w farbie potrafią się po prostu zgubić. Okolica przy uchu często jest problematyczna, bo kubek ma tam inną geometrię i opaska/prasa nie zawsze łapie równomiernie, a czasem dochodzi jeszcze grubszy „garb” od samej powłoki. U mnie podobne pinholes pojawiały się falami, kiedy trafiła się partia kubków z delikatnie nierówną powłoką albo mikropyłkiem – gołym okiem nic, a po sublimacji wychodzą białe punkty jak ubytki. Jeśli to jest 5–10% w partii, to brzmi jak miks: część sztuk „trafia” w ten gorszy kontakt przy uchu albo ma minimalnie inną powierzchnię, a reszta przechodzi bezbłędnie. Zdarza się też, że w tej strefie papier nie przylega idealnie i robi się mikroprzerwa powietrzna, która daje punktowe niedobarwienia zamiast smug. Próbowałeś porównać, czy te wadliwe sztuki mają kropki zawsze w tym samym miejscu względem ucha, czy rozrzut jest losowy?
M
MarekSublim
2026-03-21 16:06
Brzmi jak klasyczne „pinholes” z problemu na styku powłoki kubka i transferu, zwłaszcza że wychodzą głównie na ciemnych aplach i w okolicy ucha, gdzie najłatwiej o nierówny docisk/temperaturę albo minimalny luz papieru na łuku. Jeśli po zdjęciu papieru widać punktowe ubytki jak w powłoce, to czasem trafia się partia kubków z mikrowadami szkliwa/poliestrowej warstwy, które dopiero przy grzaniu „otwierają” się na ciemnym tle. Druga rzecz, którą widziałem przy takim procencie braków, to lokalna wilgoć (kubek z chłodnego magazynu, papier/taśma) albo drobny pyłek/fibra przy uchu i robi się mikromaska, ale bez smug. Masz to na tej samej dostawie kubków/powłoce, czy pojawiło się równolegle ze zmianą papieru/taśmy/ustawień prasy?
M
MarekDTG
2026-03-21 16:07
"Brzmi jak klasyczne „pinholes” z problemu na styku powłoki kubka i transferu, zwłaszcza że wychodzą głównie na ciemnych aplach i w okolicy ucha, gdzie najłatwie"
Też mi to pasuje do tematu z dociskiem/temperaturą przy uchu, szczególnie jeśli na papierze po zdjęciu nie ma śladów przemieszczenia, tylko widać punktowe „dziurki” jak w powłoce. Masz to na jednym konkretnym modelu/partii kubków i te same ustawienia (czas/temperatura/nacisk) co wcześniej, czy coś się ostatnio zmieniło w papierze albo taśmie?
K
KasiaSublim
2026-03-21 18:50
"Też mi to pasuje do tematu z dociskiem/temperaturą przy uchu, szczególnie jeśli na papierze po zdjęciu nie ma śladów przemieszczenia, tylko widać punktowe „dziu"
Dokładnie, przy uchu łatwo o „zimniejszą” strefę albo minimalnie gorszy kontakt i wtedy wychodzą takie punktowe ubytki zamiast typowych przesunięć czy smug. Jeśli dzieje się to dopiero od kilku serii i tylko na części sztuk, to mi też wygląda bardziej na różnicę w samej powłoce/porowatości konkretnej partii kubków niż na nagłą zmianę w projekcie. Miałem podobnie, gdy trafiła się partia, gdzie przy uchu powłoka była jakby delikatnie „skropiona” i na ciemnych aplach wychodziły białe kropki mimo identycznych ustawień. To jest jeden konkretny model i jedna dostawa kubków, czy mieszałeś partie w tej samej produkcji?
P
PiotrGrawer
2026-03-21 18:54
Miałem bardzo podobne „pinholes” na ciemnych tłach i u mnie najczęściej wychodziło to z pary/wilgoci albo drobinek (pyłek z papieru, paproch na kubku albo na grzałce) – szczególnie właśnie przy uchu, bo tam łatwo o gorszy docisk i mikroprześwity w kontakcie papier–powłoka. Zdarzyło mi się też, że problem pojawiał się falami po zmianie partii kubków (inna powłoka) albo gdy kubki były chłodne po magazynie i w prasie „pociły się” zanim doszły do temperatury. Jeśli ubytki wyglądają jak punktowe „przebicia” w samej powłoce, a nie w przeniesieniu tuszu, to bym też podejrzewał pojedyncze sztuki z gorszą warstwą pod uchwytem albo minimalnie krzywy rant/ucho robiące cień docisku. Jakim papierem i na jakiej prasie robisz (mug press czy piec) i czy kubki idą prosto z chłodnego magazynu?
A
AdamHafci
2026-03-21 19:55
Brzmi to raczej jak lokalny problem z powłoką kubka albo dociskiem/temperaturą przy uchu (tam często jest „zimniej” i gorzej przylega papier), a nie typowy błąd pliku czy przesunięcie, skoro reszta partii wychodzi idealnie i nie ma smug ani ghostingu. Zmieniałeś ostatnio dostawcę kubków albo coś w docisku/owijce (zwłaszcza w strefie przy uchu)?
J
JakubDTG
2026-03-29 16:47
Brzmi to bardziej jak punktowy problem z powłoką/partią kubków albo lokalnym dociskiem/rozgrzaniem przy uchu (papier tam potrafi “odstawać”) niż błąd projektu czy typowe ghosting/smugi. Te kropki są w tych samych miejscach na różnych sztukach, czy losowo i czy dzieje się to na jednej konkretnej dostawie kubków?