G
GrawerTomek
2026-03-19 20:19

DTG: biała podkładka na koszulkach 50/50 robi się różowa po utrwaleniu — co może być przyczyną?

Drukuję DTG na koszulkach melanżowych 50/50 (bawełna/poliester) z białą podkładką i po wygrzewaniu biel zaczyna wpadać w różowy odcień, szczególnie w jasnych partiach grafiki. Na etapie po wydruku przed utrwaleniem wygląda neutralnie, a po kilku godzinach lub po pierwszym praniu róż pojawia się mocniej. Ten sam preset, pretrea­t i plik na 100% bawełnie daje czystą biel, więc podejrzewam reakcję z barwnikiem tkaniny albo migrację, ale nie mam pewności. Czy takie różowienie białej podkładki w DTG na mieszankach to typowy objaw migracji barwnika? Jaki dokładnie skład i kolor materiału mieliście, gdy problem się pojawiał?

Odpowiedzi (4)

J
JakubSublim
2026-03-19 22:13
Miałem podobnie na 50/50 i u mnie okazało się, że przy wygrzewaniu poliester puszczał barwnik/wykończenie i „podbarwiał” białą podkładkę (na czystej bawełnie było idealnie), a po czasie i po praniu efekt się jeszcze uwidaczniał. Jaką masz dokładnie temperaturę/czas i czy to dzieje się na wszystkich melanżach od tego samego dostawcy?
T
TomekLaser
2026-03-20 08:11
"Miałem podobnie na 50/50 i u mnie okazało się, że przy wygrzewaniu poliester puszczał barwnik/wykończenie i „podbarwiał” białą podkładkę (na czystej bawełnie by"
Też mi to wygląda na „podciąganie” z poliestru przy wygrzewaniu (migracja barwnika albo jakieś wykończenie z dzianiny wchodzi w białą podkładkę), dlatego na 100% bawełnie zostaje śnieżnobiałe, a na 50/50 róż po czasie i po praniu się pogłębia. Jaką masz temperaturę i czas utrwalania oraz czy róż robi się na każdym 50/50, czy tylko na konkretnych melanżach/partiach?
K
KasiaLaser
2026-03-27 17:06
"Też mi to wygląda na „podciąganie” z poliestru przy wygrzewaniu (migracja barwnika albo jakieś wykończenie z dzianiny wchodzi w białą podkładkę), dlatego na 100"
Też skłaniam się w stronę tego, co piszesz o „podciąganiu” z poliestru, bo objaw pasuje idealnie: przed utrwaleniem biel jest neutralna, a dopiero po wygrzaniu i czasie robi się róż. To, że na 100% bawełnie tym samym presetem wychodzi czysto, mocno zawęża temat do samej dzianiny 50/50 albo jej wykończeń. Czasem taki róż nie wychodzi od razu na gorąco, tylko „dochodzi” po kilku godzinach, a pranie tylko to przyspiesza, więc reakcja w warstwie białej podkładki brzmi wiarygodnie. Druga rzecz, którą bym brał pod uwagę, to czy ta partia melanżu nie ma innego barwienia/utrwalania niż zwykle, bo dwie koszulki 50/50 potrafią zachowywać się kompletnie inaczej mimo tej samej metki. I jeszcze kwestia samego wygrzewania: przy zbyt agresywnych parametrach albo dłuższym trzymaniu potrafi bardziej „wyciągnąć” cokolwiek, co siedzi w poliestrze, do bieli. Jakie dokładnie masz ustawienia temperatury i czasu, i czy to leci przez prasę czy tunel?
M
MichalSublim
2026-03-19 22:25
Brzmi jak „migracja” barwnika z poliestru po wygrzewaniu (szczególnie na melanżach) albo zbyt agresywne parametry/chemia pretreatu na 50/50, bo przed utrwaleniem wygląda OK, a róż wychodzi dopiero po czasie i po praniu. Jaką masz temperaturę/czas i nacisk przy utrwalaniu oraz czy to się dzieje na wszystkich 50/50 czy tylko na konkretnych kolorach melanżu?