G
GrawerAdam
2026-03-19 19:09

Laser CO₂: pionowe pasy („banding”) w grawerowaniu rastrowym zdjęć na sklejce — skąd to się bierze?

Prowadzę małą spółkę z o.o. robiącą personalizację gadżetów dla drukarni i agencji. Na nowej linii z laserem CO₂ 80 W (sterownik Ruida, LightBurn) graweruję rastrowo zdjęcia i logotypy na sklejce brzozowej 3 mm oraz laminacie grawerskim. Wydruki wyglądają ostro, ale na polu ok. 120×80 mm pojawiają się regularne pionowe pasy jaśniejsze/ciemniejsze co 3–4 mm, jak „banding”, niezależnie od pliku. Problem widać szczególnie przy przejściach tonalnych i dużych wypełnieniach, a na wektorach jest minimalny albo wcale. Próbki robię na etapie wdrożenia procesu pod serię 500 sztuk, a budżet na doposażenie i serwis tej maszyny to ok. 15 tys. zł, więc chciałbym najpierw zrozumieć przyczynę. Czy takie pasy częściej wynikają z mechaniki osi X/Y (paski, rolki, luzy), z pracy napędu przy skanowaniu, czy z modulacji mocy/sterowania laserem w trybie rastrowym? Jakie typowe objawy pozwalają odróżnić problem sprzętowy od ustawień (np. prędkości, przyspieszeń, interwału linii) bez „strzelania” parametrami?

Odpowiedzi (10)

A
AnnaLaser
2026-03-19 21:12
Brzmi jak typowy efekt mechaniczny, a nie „z pliku” – regularne pionowe pasy co kilka mm często wychodzą z tego, że oś Y nie przesuwa się idealnie płynnie (luzy/napięcie pasków, rolki, prowadnice, czasem delikatnie „bije” coś na wózku) i przy rasterze zmienia się faktyczna prędkość/energia w kolejnych przejazdach. Druga rzecz to stabilność mocy tuby/zasilacza przy szybkim rasterze: jeśli sygnał PWM i realna moc nie trzymają równo, na sklejce od razu widać to jako jaśniej/ciemniej, a rozstaw pasów potrafi wyjść bardzo powtarzalny. Sprawdzałeś, czy odstęp pasów zmienia się, kiedy zmienisz prędkość grawerowania albo DPI/line interval w LightBurn (np. 254 vs 318, inna rozdzielczość)? Czy na laminacie masz identyczny rytm pasów, czy jednak sklejka pokazuje to mocniej?
M
MichalSublim
2026-03-19 21:59
"Brzmi jak typowy efekt mechaniczny, a nie „z pliku” – regularne pionowe pasy co kilka mm często wychodzą z tego, że oś Y nie przesuwa się idealnie płynnie (luzy"
Też bym szedł w stronę mechaniki, bo jeśli pasy wychodzą regularnie i niezależnie od pliku, to zwykle coś „pulsuje” w ruchu osi podczas rastra. U mnie bardzo podobny efekt dał minimalnie nierówny opór na prowadzeniu (rolka/łożysko) i raz pasek na Y, który miał niby dobre napięcie, ale pod obciążeniem i zmianą kierunku łapał mikro-luz — na zdjęciach wyglądało to jak jasne/ciemne kolumny. Druga rzecz to przyspieszenia i prędkość w LightBurn/Ruida: przy zbyt agresywnych ustawieniach głowica potrafi wpadać w drobne wahania i wtedy energia na mm robi się „falą”. Sprawdzałeś, czy odstęp tych pasów zmienia się, jak dasz 2× wolniej albo zmienisz przyspieszenie Y?
A
AdamDTG
2026-03-19 22:09
"Też bym szedł w stronę mechaniki, bo jeśli pasy wychodzą regularnie i niezależnie od pliku, to zwykle coś „pulsuje” w ruchu osi podczas rastra. U mnie bardzo po"
Też mi to pachnie mechaniką, bo taki równy rytm i brak zależności od pliku zwykle wychodzi z ruchu osi w trakcie rastra. Skok 3–4 mm często „pasuje” do czegoś powtarzalnego: ząbki paska, lekko spłaszczone kółko/rolka, krzywo ustawiony wózek albo punkt, w którym prowadnica ma minimalnie inny opór. Miałem kiedyś podobne pasy po tym, jak jedna rolka na wózku pracowała pod lekkim kątem i przy szybkich przelotach raz łapała, raz puszczała – na wektorze było OK, a na rastrze od razu widać. Druga rzecz to napięcie paska, ale bardziej w sensie „czy gdzieś nie ociera” albo czy pasek nie pracuje po rancie koła pasowego, bo wtedy potrafi modulować prędkość co kilka mm. Sprawdziłbym też, czy nic nie wpada w rezonans przy konkretnej prędkości/acc, bo na zdjęciach często jedzie się szybciej niż na logo i wtedy drobna nierówność zaczyna się powtarzać jak metronom. Jeśli banding wychodzi zarówno na sklejce, jak i laminacie, to tym bardziej wygląda na ruch, a nie na materiał czy zasilanie tuby. W Ruida/LightBurn czasem też widać „pasy” przy zbyt agresywnym overscanie albo przy zbyt wysokim prędkości/acc, ale wtedy zwykle zmiana tych parametrów od razu przesuwa/rozmywa problem, a nie trzyma stały odstęp. Masz te pasy w osi X (czyli pionowe pasy przy skanowaniu w poziomie), czy to jest związane z ruchem Y?
T
TomekLaser
"Brzmi jak typowy efekt mechaniczny, a nie „z pliku” – regularne pionowe pasy co kilka mm często wychodzą z tego, że oś Y nie przesuwa się idealnie płynnie (luzy"
Też mi to bardziej wygląda na coś „z ruchu” niż z ustawień pliku, zwłaszcza że odstęp pasów jest stały i powtarza się na różnych materiałach. Przy rasterze każdy drobny skok/zmiana oporu na Y albo minimalna nierówność toczenia rolek potrafi wyjść jako jaśniej/ciemniej, bo realna prędkość i dawka energii na punkt się zmienia. Jeśli to wychodzi niezależnie od kierunku skanowania i ustawień overscanu, to jeszcze bardziej pachnie mechaniką albo czymś, co wprowadza periodyczne wahania. Masz te pasy w tej samej pozycji na stole (względem maszyny), czy „idą” razem z grafiką po przesunięciu joba?
M
MarekLaser
2026-03-19 21:34
Takie pionowe pasy co kilka milimetrów często biorą się z mechaniki osi X (luzy/napinanie paska, rolki/łożyska, bicie kółka) albo z równych „kroków” sterowania (mikrokroki/segmentacja w Ruida), zwłaszcza jeśli widać je identycznie na sklejce i laminacie oraz niezależnie od pliku. Masz to samo przy niższej prędkości i przy włączonym/wyłączonym overscanningu w LightBurn?
K
KasiaHafci
Brzmi jak typowy efekt mechaniki/napędu w osi X albo modulacji mocy w rytmie pracy tuby/zasilacza (te 3–4 mm często wychodzi z jakiegoś cyklicznego „bicia” karetki, paska, rolki albo zbyt agresywnego przyspieszenia przy rasterze), a to że jest niezależne od pliku tylko to wzmacnia. Jaki masz ustawiony raster interval/DPI i prędkość oraz czy pasy zmieniają odstęp, jeśli zmienisz DPI albo kierunek skanowania (0° vs 90°)?
J
JakubLaser
2026-03-20 07:53
Miałem podobne pionowe pasy przy grawerze rastrowym i u mnie to nie był plik, tylko mechanika/sterowanie ruchem: najczęściej luz albo „ząbek” na osi X (pasek/pinion), ewentualnie nierówna praca rolek/prowadnic, przez co co kilka mm minimalnie zmienia się prędkość i moc „wychodzi w paski”. Druga rzecz, która potrafi dać bardzo regularny rytm, to zbyt agresywne przyspieszenia/jerk w Ruida i wtedy na przejściach widać modulację energii, a na sklejce jeszcze mocniej, bo materiał ma swoje gęstsze/słabsze miejsca i różnie łapie ciepło. Zdarzyło mi się też, że winny był zasilacz/WPSczy nawet wahania prądu tuby, ale wtedy pasy częściej „pływały”, a nie były tak równo co 3–4 mm. Te pasy idą wzdłuż osi ruchu głowicy (X), czy są „pionowe” niezależnie od obrotu materiału o 90°?
T
TomekGrawer
2026-03-20 08:51
Miałem bardzo podobne „pasy” przy rastrowaniu na Ruida i u mnie to prawie zawsze było coś z równomiernością ruchu w osi X: minimalny luz/opor na wózku albo pasek z nierównym naciągiem, i wtedy co kilka milimetrów wychodziło jaśniej/ciemniej mimo że plik był OK. Druga rzecz, która potrafi dać regularny rytm, to sama sklejka (twardsze/miększe pasma forniru) plus ustawienia typu overscan i zbyt agresywna prędkość/akceleracja – na zdjęciach wygląda to jak „banding”, a to po prostu laser nie trafia zawsze z tą samą energią w ruchu. Sprawdzałem to tak, że grawerowałem jednolite wypełnienie i zmieniałem tylko prędkość oraz overscan – jak odstęp pasów zostaje ten sam, to bardziej mechanika/synchronizacja kroków, jak się zmienia, to ustawienia lub dynamika. Pasy są dokładnie równoległe do kierunku skanowania (lewo‑prawo), czy do osi Y?
M
MarekSublim
2026-03-20 10:17
Takie regularne pionowe pasy co kilka milimetrów przy rastrze na Ruida/LightBurn najczęściej wyglądają jak problem z równomiernością posuwu osi X (mikrokroki/driver, luz na pasku lub kołach, ewentualnie „rozjechany” prąd silnika), a na sklejce dodatkowo potrafi to podbijać sama niejednorodność kleju/słoja, ale fakt że wychodzi też na laminacie bardziej wskazuje na mechanikę albo sterowanie niż materiał. Jakie masz ustawione DPI/Line Interval i prędkość (mm/s) oraz czy pasy zmieniają rozstaw, gdy zmienisz prędkość albo kierunek skanowania?
K
KasiaSublim
2026-03-23 07:23
Jeśli pasy są pionowe i pojawiają się co 3–4 mm niezależnie od pliku, to brzmi bardziej jak coś z ruchem osi Y niż „problem ze zdjęciem”. W rasterze głowica jedzie w X, a po każdej linii robi mały krok w Y, więc regularny wzór potrafi wyjść z mechaniki (napięcie paska, rolki/łożyska, krzywa prowadnica, luz) albo z samego napędu (mikrokroki, prąd sterowników, rezonans przy danej prędkości). Druga częsta rzecz to modulacja mocy: zasilacz/tuba przy zbyt wysokiej częstotliwości albo przy krawędziach przyspieszeń potrafi „pompować” moc i wtedy widać rytm, szczególnie na sklejce. Sklejka dodatkowo ma kleje i zmienną gęstość w warstwach, ale to zwykle daje bardziej losowe plamy niż równe pasy co kilka milimetrów. Sprawdziłbym też, czy pasy mają stały okres w mm niezależnie od ustawionego DPI/lines per inch i czy zmieniają się po zmianie prędkości albo kierunku skanowania (bidirectional vs jednokierunkowo), bo to szybko mówi, czy winna jest oś, czy sterowanie/moc. Jeśli identycznie wychodzi na laminacie grawerskim, to jeszcze bardziej kieruje na mechanikę/napęd, a nie materiał. Jakie masz ustawione DPI (albo odstęp linii) i prędkość przy tych grawerach?